DE HOND EN DE GRASAAR

(Grasaar-seizoen : ongeveer van medio juni tot eind augustus.)

 

Elk voorjaar en zomer groeit het hoge gras weer in het gebied waar de honden worden uitgelaten, dat is op zich een mooi gezicht en we zijn ook blij met dit vele groen. Maar het wilde gras heeft een nadeel; dit gras bevat grasaren.

 

Grasaren hebben een scherpe punt aan de voorkant en aan de achterkant kleine weerhaakjes. Hierdoor kunnen ze zich aan de vacht van de hond vasthechten.

Dat gebeurt natuurlijk vooral bij honden met een langharige vacht. Deze kleine zaadjes kunnen soms door de huid van uw hond naar binnen dringen. Daardoor wordt de grasaar ook wel eens een 'kruiper' genoemd.

Dit gebeurt meestal op plaatsen als, tussen de tenen, achter het oog of in de oren. Het lichaam beschouwt deze zaden als lichaamsvreemd materiaal en gaat hierop reageren met een ontsteking. Meestal ontstaat er een fistel om het

 

ontstekingsvocht af te voeren. De ontsteking geeft veel ongemak voor de honden. De zaden kunnen erg diep in het weefsel dringen en zijn vaak erg moeilijk te vinden. Deze zaden kunnen ook via het oog achter de oogbol terechtkomen en daar een ernstige ontsteking veroorzaken. Andere zaden komen weer in het oor terecht en kunnen daar als ze niet op tijd worden verwijderd door het trommelvlies dringen met alle ellende van dien.

 

Wanneer moet u verdacht zijn op een grasaar?

  1. Grasaar tussen de tenen

 

 

U moet verdacht zijn op een grasaar als uw hond plots kreupel loopt, veel op een bepaalde plek tussen de tenen likt en daar een klein gaatje zichtbaar is. Helaas is het niet altijd duidelijk of de grasaar dan nog aanwezig is; of er door het likken van de hond toch weer uit is gekomen.

 

 

2.  Grasaar in het oor

Als uw hond na een wandeling plots fanatiek met zijn kop loopt te schudden, soms zelfs pijn aan geeft. Dan zit er vaak een grasaar in een oor. Het gevaar bestaat dat als een grasaar in het oor raakt, dat de aar via de uitwendige gehoorgang het trommelvlies doorboort en in het middenoor terecht komt.

De dierenarts kan met behulp van een zogenaamde otoscoop een tangetje in de gehoorgang brengen en daarmee de aar verwijderen. Vaak zal dit onder verdoving moeten gebeuren. Soms is het mogelijk, ondanks dat de grasaar het middenoor al heeft bereikt om de grasaar nog via de uitwendige gehoorgang te pakken. Lukt dit echter niet meer dan moet er een operatie plaatsvinden om rechtstreeks het middenoor te bereiken. U kunt bedenken dat de nabehandeling gebaseerd zal zijn op de schade die is aangericht. Uiteenlopend van een oorzalf tot een uitgebreide antibioticumkuur.

3.  Grasaar in het oog

Als uw hond na een wandeling plots veel last heeft van een oog en daar met de poot in wil wrijven dan is hij verdacht van een klein zaadje in het oog. Ga hiermee direct naar de dierenarts. Deze kijkt dan na het oog eerst tijdelijk verdoofd te hebben met een speciale pincet achter dit 3e ooglid. Als te lang wordt gewacht dringen de zaadjes door het oogslijmvlies en zijn niet meer