Let op met je hond voor de processierups!

 

De eikenprocessierups

De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder die in Nederland vooral in Noord-Brabant en Limburg, en soms in Gelderland, voorkomt.

De eikenprocessierups dook halverwege de jaren '90 op in het zuiden van Brabant en komt ondertussen in bijna het hele land voor. In Vlaanderen komt de rups ook overal voor.
Dit jaar is het veel erger dan andere jaren, dus wees waakzaam!!


De oorzaak  van het gevaar
De brandharen van de rups vormen een gevaar voor mens en dier.
De haren zijn 0,2 tot 0,3  millimeter lang. Elke rups heeft er honderdduizenden tot een miljoen van. Het  zijn pijlvormige haren, die bij een bedreiging worden afgeschoten. De haren  kunnen dan makkelijk de huid, de ogen en de luchtwegen binnendringen.
De rupsen hoeven niet  te worden aangeraakt om in contact te komen met de brandharen.
 De haartjes  verspreiden zich met de wind en kunnen zo in contact komen met mens en dier.

Ziekteverschijnselen bij processierups
Vooral bij honden (en paarden) zijn klachten gezien door de brandharen van deze rups:

  • – Er ontstaat zwelling en roodheid van de lippen en het slijmvlies in de bek.
  • – De tong kan gaan zwellen en er kunnen blaren ontstaan.
  • – De dieren krijgen veel jeuk, gaan kwijlen en kunnen moeite met slikken krijgen.
  • – Vaak raken ook de ogen ontstoken.

Daarnaast kunnen ze diarree en koorts krijgen. Huidklachten zoals rode bultjes met jeuk bij mensen zijn zeldzaam door de vacht bij dieren.
Niet aangelijnde honden die spelenderwijs nesten in hun bek nemen kunnen gevaar lopen. De verschijnselen ontstaan vaak acuut tot hooguit binnen enkele uren.  Is de rups in de keel terechtgekomen, dan kan de keel flink opzwellen en dreigt er verstikkingsgevaar.

Wat te doen?
Het is belangrijk als je enkele van bovenstaande verschijnselen bij uw huisdier ziet en het komt mogelijk door de processierups de bek meteen te spoelen om de brandharen te verwijderen. Draag hierbij handschoenen zodat u zelf geen irritatie op uw huid krijgt.
Neem contact op met de dierenarts-kliniek zodat er een injectie kan worden gegeven tegen de allergische reactie opdat de verschijnselen zo snel mogelijk verdwijnen en niet erger gaan worden.

 

Eikenprocessierups
Het is een  bladvretende rups die, zoals de naam al zegt, vooral op eiken voorkomt. De  eitjes van de rups komen uit in het voorjaar, zodra de eerste jonge eikenbladen  te voorschijn komen. De rups wordt vooral gesignaleerd in zomereiken langs lanen  in steden en dorpen, erfbeplantingen op campings en landgoederen in bosrijke  omgeving.

!!Oud nestmateriaal van de eikenprocessierups!!
En dacht je er in met verlaten nesten vanaf te zijn, pas dan nog op voor de verlaten nesten, waar de brandhaartjes nog steeds op de loer liggen.